Onder de paraplu van Twente Biennale zijn er twee tentoonstellingen te zien het Rijksmuseum Twenthe: Sublime Landscapes in Gaming en Metamorphosen
Sublime Landscapes in Gaming / 24 januari – 16 augustus 2015
Sinds enkele tientallen jaren is het sublieme landschap weer springlevend in een ‘nieuwe’ beeldende discipline: gaming. RMT presenteert in samenwerking met Twente Biennale: het sublieme landschap van nu.
Gevaar, schoonheid en nietigheid
Ruim twee eeuwen geleden werd in de schilderkunst het sublieme landschap geboren: voorstellingen van oneindige uitzichten over bergtoppen, wilde zeeën en donkere wouden waarbij de kijker wordt overweldigd door gevoelens van gevaar, schoonheid en nietigheid. De traditie van het sublieme bleef lange tijd voelbaar in de kunst. Hier leek een einde aan te komen halverwege de 20ste eeuw, toen veel kunstenaars zich leken af te wenden van deze romantische ‘sentimenten’. Maar het sublieme is terug in een onverwachte hoedanigheid: in gaming.
Het overweldigende landschap
In de tentoonstelling Sublime Landscapes in Gaming laat Rijksmuseum Twenthe zien hoe het sublieme landschap opnieuw opduikt in computerspellen en binnen deze discipline een geheel eigen ontwikkeling doormaakt. De zuigende werking van het overweldigende landschap blijkt bij uitstek geschikt om de gamer uit de werkelijkheid te trekken en volledig mee te voeren in de nieuwe gamingwereld. Een wereld die aanvankelijk overeenkomsten vertoont met onze natuurlijke omgeving, maar die gaande weg steeds abstracter en onbekender lijkt te worden.
In de tentoonstelling wordt het sublieme landschap getoond aan de hand van zes categorieën: nature, fantasy, industrial, metropolis, dystopia en future. Daarnaast is werk te zien van verschillende kunstenaars voor wie games een grote inspiratiebron vormen, onder wie Rosa Menkman, JODI, Jan Robert Leegte, Monobanda PLAY, Julian van Aalderen en Jelle de Graaf.
Traditie van het sublieme
Sublime Landschapes in Gaming is een prelude op de dubbeltentoonstelling Gevaar & Schoonheid. William Turner en de traditie van het sublieme die RMT later dit jaar organiseert is samenwerking met Museum de Fundatie. In deze tentoonstelling ligt de nadruk op de ontwikkeling van het sublieme landschap in de westerse schilderkunst, met de meester van het sublieme landschap William Turner als schanierpunt. Turner keek goed naar zijn voorgangers en gaf de traditie een moderne en vooruitstrevende draai. Turners invloed was op zijn beurt gedurende de gehele 19de en tot ver in de 20ste eeuw voelbaar in de schilderkunst. De laatste decennia bleek zijn artistieke erfenis ook een grote bron van inspiratie voor game designers.
Metamorphosen / 24 januari – 4 oktober 2015
Al sinds de publicatie van Ovidius’ beroemde boek Metamorphosen in de 1ste eeuw na Christus is de mensheid gefascineerd door gedaanteverandering, ongrijpbaarheid en identiteit. Deze tentoonstelling in Rijksmuseum Twenthe laat aan de hand van citaten uit Ovidius’ meesterwerk zien hoe hedendaagse kunstenaars op deze thema’s reflecteren. Er is werk te zien van onder anderen Jaap Drupsteen, Jan Fabre, Imme van der Haak, Sabi van Hemert, Iris van Herpen, Bart Hess, Floris Kaayk, Maartje Korstanje, Juul Kraijer, Jacco Olivier, Laura Schapendonk, Johanna Schweizer, Silvia B, Berend Strik, Stromae, Levi van Veluw, Christiaan Zwanikken en Maria Roosen.
Alles verandert, niets vergaat
Metamorphosen – Alles verandert, niets vergaat zijn de titel en het motto van het beroemde meesterwerk van de Romeinse dichter. Deze verzameling van verhalen over mythische goden en figuren die steeds andere gedaantes aannemen is één grote illustratie van het gegeven dat alles in de schepping continu verandert. De ‘metamorfose’ gaat over ongrijpbaarheid; het moment van transformatie waarop iets of iemand buiten alle categorieën valt. Maar ook over identiteit; het is een strategie om een andere rol aan te nemen, een andere kant van jezelf te laten zien, vrijheden te nemen of om iets gedaan te krijgen.
Vier categorieën
Vanaf de Oudheid tot vandaag de dag zijn schilders, beeldhouwers, theatermakers en schrijvers gefascineerd door deze thematiek. In de hedendaagse kunst, mode, theater, dans en (pop)muziek zijn vragen rondom verandering, identiteit en ongrijpbaarheid zelfs actueler dan ooit. In de tentoonstelling Metamorphosen worden deze thema’s belicht aan de hand van vier categorieën: Mens & Dier, Mens & Techniek, Mens & Natuur en Man & Vrouw.
Kunstenaars
In de tentoonstelling is werk te zien van onder anderen Jaap Drupsteen, Jan Fabre, Imme van der Haak, Sabi van Hemert, Iris van Herpen, Bart Hess, Floris Kaayk, Maartje Korstanje, Juul Kraijer, Jacco Olivier, Laura Schapendonk, Johanna Schweizer, Silvia B, Berend Strik, Stromae, Levi van Veluw en Christiaan Zwanikken.