deelnemers

deelnemers

Alena Hudcovicova + Matjaz Stuk

Met-amor(f] uit Rusland

“Met-amor(f] uit Rusland” is het kunstwerk van Alena Hudcovičová and Matjaž Štuk bestaande uit beeldende en linguïstische metamorfoses en het refereert ook  aan het James Bond lied “From Russia with love”.
Hun werk is een satirische en cartooneske interpretatie van Ilya Repin’s schilderij “De Wolgaslepers” uit het jaar 1873. In de hedendaagse versie van Alena Hudcovičová and Matjaž Štuk, slepen de mannen  niet een sloep de Wolga op, mar een hele grote jacht van een der Russische oligarchen anno 2015.
Het werk verbeeldt de machteloosheid van de gewone man die dagelijks de vernederingen moet dragen van sociale en economische onrecht.
De moraal van het verhaal is dat het beeld niet alleen op Rusland refereert, maar is verworven tot een achterlijke globale realiteit.
Sommige dingen veranderen historisch nooit : de bustes van Lenin, Marx en Stalin zijn aangespoeld als nutteloos wrakhout op de oevers van de rivieren van “Babilon”, terwijl de “burlaks” aan deze voorbij slenteren, alsof er nooit iets gebeurd was om hun lot te veranderen.
De originele schilderij bevindt zich in het Russische Staatsmuseum te St. Petersburg.

www.gulliverprojects.com