deelnemers

deelnemers

Filemon Wesselink

,

in TWENTSEWELLE
De beste verkopers van Nederland (Audio tour)
Kees van der Meiden, directeur van museum TwentseWelle tweette in april dit jaar: ‘Een #museum is geen #commerciële #onderneming!’
Maar wat gebeurt wanneer de meest commerciele mensen de museumstukken uit zijn collectie aan laat prijzen?
In ‘De beste verkopers van Nederland’ prijzen 8 meesterverkopers museumstukken uit de TwentseWelle aan waar je normaal misschien makkelijk overheen zou kijken. Zo vertelt een verkoper van medisch apparatuur over de ‘snotneus’ een Twents olielampje en prijst een lobbyist ‘de kwartel’ aan een vogel die veel in Twente voorkwam. De ‘aanprijzing’ is hoorbaar via een ‘audio-­‐tour’. Ook zullen de verkopers in het museum te zien zijn middels een levend grote foto.

in BALENGEBOUW

CRUCIFY JESUS BY YOURSELF! (DIY kit)
Het ‘trademark’ van de christenen is de crucifix; het beeld van het lichaam van Jezus aan het kruis. Ik ben christelijk opgevoed en heb dit beeld mijn hele jeugd gezien. Verwonderd staarde ik tijdens de preek naar het grote houten kruisbeeld achter de
prekende pastoor of dominee.
Tijdens een reis naar de heilige plekken van Israel werd ik vele malen per dag weer geconfronteerd met dit beeld. Tegelijkertijd waren er vele toeristische marktkraampjes waar speelgoed werd verkocht. Net zoals in bijna iedere speelgoedwinkel was er veel
geweldadig speelgoed. Wapens werden vastgehouden door ‘action figures’. Kinderen konden zo hun eigen fantasie-oorlog voeren.
Maar het wreede beeld van Jezus aan het kruis was nergens te bekennen. Ook geen action-figures de persoon waar het daar vele om draaide.
Deze zelfkruisigingsset roept veel vragen op. Aan welke kant sta je wanneer je Jezus aan het kruis nagelt? Zonder kruisiging was het christendom immers niet zo groot geweest. Mag dit van de Christenen? En wanneer ze dit goed keuren wat zegt dat dan over de staat van het christendom? Voelt men zich schuldig wanneer men dit koopt en de kruisiging voltooid? En als men zich schuldig voelt, is men dan niet per definitie gelovig?
De stad waar de Twente Biennale plaats vindt was ook het decor van het tv-spektakel The Passion. Hierin werd de ‘disney-fisering’ van het christendom opgang geschoten. Dit is de volgende stap in de ontheiliging van het christendom.