deelnemers

deelnemers

Erik Alkema

” A Playfull togetherness ”

Erik Alkema noemt zichzelf een Visual Storyteller. Met fleece-stof als voornaamste ingrediënt, beeldhouwt hij sculpturen en maakt hij kostuums voor zijn eigen films, clips en performances. Daarnaast maakt hij documentaires en initieert en organiseert hij participatie projecten, waarin hij in co-creatie films maakt binnen een bepaald maatschappelijk onderwerp.
“In een heerlijk krakkemikkige wereld, bijeengehouden door verhalen, zie ik ons mensen verzeild geraakt in een nogal dwingend, doch haperend, script. Een scenario waarin we allemaal, ook nog eens, net niet helemaal goed gecast zijn. Mijn onderzoeksgebied ligt daar waar het schuurt. Ik zie pijnlijke schoonheid en humor in de verbale acrobatiek act, waarin we een soort van rechtvaardigings-exorcisme improviseren: Het vaak slordige talige geworstel om onszelf en die wereld kloppend naar elkaar toe te praten.
Me soms gevangen voelend in verhalende constructies die de schijn van logica en onvermijdelijkheid suggereren, wil ik graag in dat gat springen. In die variabele leegte tussen een bepaald persoon en de maatschappij. Een gat opgevuld met taal. Daar wil ik woorden vangen. De individuele beleving van de wereld die tussen de regels door sijpelt registreren. Troost en schoonheid vinden door middel van het in kaart brengen van de veranderlijke gammele constructie achter de schone schijn van het toevallige grote verhaal.
Gewapend met ironie en zelfrelativering probeer ik tegenspraak in beeld te vangen en ons geploeter stoffelijk te maken. Door door de werkelijkheid gevoede fantasieën te creëren en knipogende requiems te schetsen voor verloren gewaande wereldbeelden.”